06月21日に放送された、ガイアの夜明け、「新たな"プロ"の育て方」では、
The 21th, June, "New professional upbringing" in the TV program "Gaia no Yoake",
the following topics are broadcast
■「1週間でラーメン店開業に必要なノウハウが身につく」という学校、
- a school to teach the know-how for opening new ramen shop even for one week.
■「1カ月で左官職人を育成する」という会社
- a company to make a plasterer craftsmen in one month
が紹介されていました。
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―― ようやく、ここまで来たか
"It is coming here at last."
と感慨無量です。
with my deep emotion.
常々私は、「まずは皿洗いから」「技は教えない、目で見て盗め」などという馬鹿げた日本の職人育成方式を、絶望的な気持で見ていたのですが、この番組を見て、少し希望が湧いてきました。
I was always looking in a desperate feeling about stupid Japanese craftsman training method, like, "first from dishwashing," "steal them by your eyes". But after the program, I think that slight hope is coming.
特に、上記の「ラーメン学校」では、フラスコ、試験管、そして、各種の計測装置を使って、同じ味を完全に再現できる技術を教えていました。
Especially, the above "ramen school" teaches technologies to make up the same taste of ramen anytime anywhere, using flasks, test tube and several measurements.
これは、工学分野(特に製造業)では確立済みの普通のアプローチですが、これが、職人の世界では、理由もなく忌避され続けていました。
This ways are usual in industrial field (manufacturing industry, in special), however, the world of craftworkers has not been applicable for a long time without reasons.
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そもそも、「美味しいラーメン」と、皿洗いの修行、先輩や後輩、修行期間などとの間に因果関係なんぞある訳がない。
To begin with, needless to say, there is no relationship between "delicious ramen" and dishwashing, senior, junior, period of training.
そんなことは、論理的に考える必要すらない、自明の事実です。
It is a self-evident fact, having no use for logic.
私は、美味しいラーメンが食べられるのであれば、その職人のキャリアが1週間であろうが10年であろうが、そんなことは、全く気にしません。
I don't care for the craftworker's carrier, even if it just one week or more than ten years. It is out of my scope.
「頑固一徹」などと売りにしている店は、多分「嘘をついている」のです。
A shop who says "adamantine stubbornness" might tell a lie.
なぜなら、時代や顧客に応じて、味や質を改良を試みない店が、生き残れる訳がないからです。
Because no shop survives without trying improvement of tastes and other qualities, depending on trends and customers.
(To be continued)